måndag 11 oktober 2021

dags att plantera ROSOR ~ time for planting ROSES

nu börjar det bli perfekt tid för att plantera ROSOR! Antingen köper man dom på nätet, då kommer dom barrotade i paket som ovan.

eller så går man till plantskolan och köper inkrukade plantor ( ofta brukar det vara halva priset på nu hösten)

jag föredrar  att köpa barrrotade på nätet. Jag beställer ofta direkt från förädlaren som David Austin i England, Tantau och Kordes i Tyskland och Meilland, Delbard och Guillot i Frankrike. Sedan finns det många mindre odlare som Ducher, Petales de Roses, Rosenpark Dräger , Stange..... bara att leta sig fram. Vill man köpa svenskt har Flora Linnea bra rosor. Men man kan väl säga att man får det man betalar för, så akta er för att beställa där det är billigt!
Man tar ur rosorna ur paketet och då ser det ut som ovan..
OBS! ni ser pilen, det är "ympstället", där ädelrosen är inympad i vresrosen. Det är det känsliga stället på rosen!

låt plantorna dra i vatten några timmar....

har man inte tid att plantera just i stunden, kan man lätt jordslå plantorna till när det passar...

sedan är det bara att gräva...... minst 50cm djupt!

bara att sätta ner plantorna i groparna....

man kan jordförbättra lite om jorden är väldigt hård eller sandig, med vanlig plantjord.....

sedan massor med VATTEN!

och häll på lite jord i groparna, nu står plantorna helt skyddade under vintern!
till VÅREN tar man bort lite jord runt plantan så den står i en "grop", då grenar den sig fint under växtsäsongen. Det är även lätt att vattna och gödsla!
NÄSTA HÖST lägger man på lite jord i "gropen" igen, så jorden blir "platt". Detta gör att plantan ( ympstället ) åter är skyddat på vintern.
Skulle det sedan i framtiden bli någon riktigt kall vinter så fryser rosen tillbaka ända ner till marknivån, men det gör inget för det finns alltid ca 15-20cm ädelros kvar. Bara att gräva bort lite jord runt plantan, så kommer den fint igen.
jag har över 300 rosenbuskar och ingen har någonsin dött av kyla. GLÖM all vintertäckning, granris mm... plantera DJUPT istället!

det kan ta emot lite nu på hösten att greja i trädgården... men tänk då på att till sommaren ser det ut som ovan... här "Strawberry Hill"

här "the Wedgewood Rose"

och här "Munstead Wood"....

många säger att man ska sköta sig och vara snäll, då kommer man till paradiset. Ja sköta sig och vara snäll är bra... men varför ska man vänta när man kan få ett Rosparadis redan nu :)
ni som gillar det jag gör kan lätt följa mig på INSTAGRAM där jag heter rosegardenmalevik eller FACEBOOK där jag heter Rose garden Malevik
kram kram 
Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar